Üdvözöljük a Firmin Kft. blogján!

Közös képviselői, társasházkezelői információk. Honlapunk eléréséhez, kérjük klikkeljen a felső sorra!
Keresés
Közös képviselő bűntethetősége
Közzétette: www.kozoskepviseloje.hu itt: Közös képviselet • 2013.05.19. 21:48:56
Hogy mikor felelős a közös képviselő?

Főszabály szerint akkor indítható ellene kártérítési per, ha megszegi, vagy nem megfelelően teljesíti vállalt kötelezettségeit, ennek megítéléséhez pedig minden esetben a Társasházi törvényt és a közös képviselő, illetve a ház között kötött szerződést kell alapul venni.
A tevékenységi kör egyébként igen széles és részletes. Ide tartoznak a számviteli, pénzügyi feladatok, a nyilvántartások, a közös költség kiszámítása, az elszámolás, a mérlegkészítés, az épület állagának felügyelete, javítások, felújítások megszervezése, lebonyolítása, a közösség hivatalos képviselete, a házirend ellenőrzése, a hátralékok behajtása, stb.

Öt évig feljelenthető

Bármilyen bizonyított mulasztás esetén kártérítési pert indíthat a társasház.
Erre az új közös képviselő, valamint a számvizsgáló bizottság jogosult.

Az általános tapasztalat az, hogy csak különösen nagy kár okozása esetén történik bűntető feljelentés, ami -és itt a lényeg- 5 évig bezáróan tehető meg.

Általában nem szoktak feljelentéssel élni, ha esetleg később fizet ki valamilyen számlát a közös képviselő, és így pár ezer forintos többletkiadást okoz a társasháznak. Természetesen ezek már olyan jelek, amikre időben oda kell figyelni. Viszont ekkor szoktak a közös képviselő leváltásán először elgondolkodni.
De pl. abban az esetben, ha egy meglévő társasház mellett egy másik építését tervezik, és ehhez a tulajdonosok hozzájárulása válik szükségessé -magyarul, ezen múlik a dolog-, és ezt a közös képviselő elmulasztja azzal, hogy nem ad be egy olyan iratot amelyben a társasház kifogást emel az építkezés ellen, nos ebben az esetben igen komoly kára származhat a közösségnek.
(Pl. elértéktelenedhetnek a lakások) Ilyenkor természetes velejárója lehet a közös képviselő felelősségre vonása.

Nincs hozzászólás





Közös képviselet, Firmin Kft. Budapest III. kerület